13 marca 2015

dziś musi być coś na słodko... polecam tort dacquoise




robiłam wielokrotnie i zawsze smakuje wyśmienicie...

opieram się na znanym większości przepisie, ale opiszę małe zmiany, które zastosowałam...



Składniki na 2 blaty bezowe:



6 dużych białek

szczypta soli

300 g drobnego cukru do wypieków

2 łyżki cukru demerara

1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych (tak jest w przepisie, ale ja daję nawet 30 szt)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Z doświadczenia wiem, że bezę lepiej zostawić na 10-15 minut w temp. 180ºC i dopiero zmniejszyć do 140ºC , ale już 80 minut. Beza bardziej wyrośnie i ładnie pęknie.

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy kajamkowej z puszki (może być krówkowa, orzechowa)
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych

I znowu małe zmiany ja dodaje 2 serki mascarpone i 400 ml kremówki 30 % (bardzo dobrze sprawdza się śmietana w kubku z Lidla) i nie dodaję już cukru pudru, bo to jest i tak mega słodkie. daktyli dodaję więcej i do tego jeszcze kilka suszonych śliwek również pokrojonych.

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:
kakao do oprószenia
daktyle i orzechy do dekoracji

Wykonanie:

Na paterze położyć jeden z upieczonych blatów bezowych. Przełożyć większością przygotowanego kremu i przykryć drugim blatem bezowym. Na wierzch wyłożyć pozostały krem udekorować daktylami i orzechami.

Dodam jeszcze, że oba blaty bezowe piekę jednocześnie i w połowie pieczenia zamieniam je tylko miejscami w piekarniku.

Smacznego 
Emotikon smile

2 komentarze :

Prześlij komentarz

print