robiłam wielokrotnie i zawsze smakuje wyśmienicie...
opieram się na znanym większości przepisie, ale opiszę małe zmiany, które zastosowałam...
Składniki na 2 blaty bezowe:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych (tak jest w przepisie, ale ja daję nawet 30 szt)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Z doświadczenia wiem, że bezę lepiej zostawić na 10-15 minut w temp. 180ºC i dopiero zmniejszyć do 140ºC , ale już 80 minut. Beza bardziej wyrośnie i ładnie pęknie.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy kajamkowej z puszki (może być krówkowa, orzechowa)
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych
I znowu małe zmiany ja dodaje 2 serki mascarpone i 400 ml kremówki 30 % (bardzo dobrze sprawdza się śmietana w kubku z Lidla) i nie dodaję już cukru pudru, bo to jest i tak mega słodkie. daktyli dodaję więcej i do tego jeszcze kilka suszonych śliwek również pokrojonych.
Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać bakalie i wymieszać.
Dodatkowo:
kakao do oprószenia
daktyle i orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Na paterze położyć jeden z upieczonych blatów bezowych. Przełożyć większością przygotowanego kremu i przykryć drugim blatem bezowym. Na wierzch wyłożyć pozostały krem udekorować daktylami i orzechami.
Dodam jeszcze, że oba blaty bezowe piekę jednocześnie i w połowie pieczenia zamieniam je tylko miejscami w piekarniku.
Smacznego
Emotikon smile
2 komentarze :
Aż mi ślinka pociekła:))
jest przepyszny... polecam :)
Prześlij komentarz